Роксана Богданова, Roksana Bogdanova

проф. РОКСАНА БОГДАНОВА

Катедра "Пиано и акордеон"

 

Преподава по:

  • пиано;
  • методика на обучението по пиано;
  • камерна музика;
  • клавирно дуо.

Роксана Богданова Димитрова e професор по пиано в катедра „Пиано и акордеон”.
Средно образование завършва в НМУ „Л.Пипков”София, висше (магистърска степен) - в НМА „Проф. Панчо Владигеров”София в класа по пиано на проф. Мара Петкова. Специализира в музикалната академия „Ференц Лист” в Будапеща. Лауреат е на международния конкурс „Е. Поццоли” Милано и националния конкурс „Св. Обретенов”.

Участвала е в летните курсове по интерпретация във Ваймар и „Бела Барток” в Унгария.  Изявен изпълнител, с ярък стил и сценично присъствие, с афинитет към изкуството на ХХ и ХХІ век и българската музика.

Дългогодишен преподавател в АМТИИ, от 2008-2012 ръководи катедра „Пиано и акордеон” и е Председател на Общото събрание на факултет „Музикална педагогия”. От 2012 досега е Председател е на Общото събрание на АМТИИ и член на Академичния съвет.

Научен ръководител на докторанти, магистри  и студентски научни разработки.
Член на жури на редица национални и международни конкурси. Провежда майсторски класове в Одрин(Турция), Триест и Тренто(Италия). Студентите й по пиано са лауреати на наши и международни конкурси, солисти на оркестри  в България, имат  активна концертна дейност.

Проф. Роксана Богданова концертира активно като солов и камерен изпълнител, солист е на симфонични  оркестри в страната. Участвала е във фестивалите в град Бордо(Франция), Софийски музикални седмици, Варненско лято, Аполония, ppIANISSIMO, Зимни музикални вечери Русе, Нова българска музика, Пловдивски камерен фестивал и др.

Осъществява концертни изяви в Италия, Франция, Полша, Норвегия, Русия, Турция и Испания. Издадени са два компактдиска с нейни изпълнения: на произведения за пиано от Иван Спасов и Ернест Шосон (последният съвместно с  проф. Георги Бадев - цигулка).

Рецензира докторски дисертации и хабилитационни трудове, специализирана литература за нуждите пред някои издателства.

СМДБ.

Награда Пловдив `94 и Меден чан(АМТИИ).

 

 

 

 

 

 

 

За контакт:

тел.: 0885 218 730

e-mail: roxanabogdanova@abv.bg