Милчо Левиев - Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив

МИЛЧО ЛЕВИЕВ
(1937)

Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив за 1995 година

Изтъкнат български композитор и изпълнител, с изключителни заслуги и влияние в развитието на българския джаз. Основател, водач и пианист на емблематичната за българския джаз формация "Джаз Фокус 65" (1965-1970), с която участва в международни фестивали и концертни турнета (Монтрьо, Швейцария, Финландия, ГФР, Франция и други), композитор, аранжор и инструменталист в оркестъра на Дон Елис и Били Кобхъм (1971-1977), композитор и солист в Бевърли Хилс и Хюстън (САЩ), съосновател и сътрудник на "Фрий Флайт", музикален ръководител на театралния център в Лос Анджелис и музикален директор на срещите в Къмбек Ин.

Милчо Левиев е лектор по джазова импровизация в университет "Лопола" (Калифорния), джазова композиция и импровизация в университета в Южна Каролина и Гроув Скул, ръководи семинари в джазшколи (Базел, Дизърт Хот Спрингс, Музикалния фестивал "Варненско лято", Нов български университет - София). Има над 70 записа в световни фирми като инструменталист, композитор, аранжор с джазови музиканти като Дон Елис, Ал Джироу, Арт Пепър, Били Кобхъм и други.

Представителни за композитора Милчо Левиев са творбите:

  • Рапсодия "Орфей" за пиано и симфоничен оркестър;
  • Симфо-джаз скици за джаз комбо и симфоничен оркестър;
  • 11 инвенции за инструменти и гласове;
  • Детски ден за пиано;
  • Нестинари - сюита за биг-бенд;
  • Балкански каубой - сюита за симфо-поп оркестър;
  • Концерт за джаз комбо.

Милчо Левиев е отличен с награда за Рапсодия "Орфей" за пиано и оркестър (САЩ), за най-добър диригент в САЩ (1982) и е почетен член на Американската национална конвенция за джазови педагози, на Екофорум за мир и други.

През 1995 година АМТИИ удостоява Милчо Левиев с почетното звание "Доктор хонорис кауза" за неговите изключителни заслуги в развитието на българския джаз и за пропагандирането на българската музика в целия свят.