Петър Луканов - Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив

проф. ПЕТЪР ЛУКАНОВ
(1931 - 2024)

Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив за 2022 година

Проф. Петър Луканов – доайенът на българския балет, бе удостоен от ректора на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ за изключителния му принос към развитието на Академията и на балетното изкуство в България.

Званието бе връчено на тържествена церемония в пространството на Епископска базилика Пловдив на 13 септември 2022 г.

Проф. Петър Луканов е дългогодишен солист, хореограф-постановчик и педагог, създател е на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и е автор на танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист. Възпитаник е на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски, при когото завършва Балетна режисура в Москва. Творческата и административна ангажираност на проф. Петър Луканов през следващите години е свързана с работа като балетмайстор-постановчик в Софийската народна опера, директор и художествен ръководител на отдел „Класически танци“ в Държавното хореографско училище –София, директор на балета на Националната опера – София. 

По негова инициатива и подготвена от него учебна програма през 1994 година са разкрита и специалностите „Балетна педагогика“ и „Балетна режисура“ в АМТИИ – Пловдив, където преподава дисциплините: „Композиция на класическия танц“, „Балетна режисура“ и „История на балета“. Бил е ръководител на катедра „Хореография“ (1989 – 1999 г.), заместник-ректор на Академията (1993 – 1999 г.) и временно изпълняващ длъжността „Ректор“.

Проф. Петър Луканов е реализирал множество постановки в редица български оперни театри в България и света и е носител е на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на Награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.

Званието се връчва на основание на решение на Академичен съвет /протокол №11/11.07.2022 г./.

Петър Луканов  получава званието Доктор хонорис кауза на АМТИИ Пловдив Петър Луканов  получава званието Доктор хонорис кауза на АМТИИ Пловдив
Снимки: Ивелина Стоянова


Проф. Луканов почива на 10 май 2024 г.