Алумни

 

Никола Хаджитанев

НИКОЛА ХАДЖИТАНЕВ

Възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Завършва специалностите "Балетна режисура" и "Балетна педагогика" и магистърска степен Артмениджмънт. Той е премиер-солист на Националния балет. Печели Първа награда за най-добър танцов партньор в Международния фестивал на изкуствата Фивидзано, Италия, 2002 г. Носител е на Специалната награда на международния балетен конкурс „Барокова Сицилия” 2006, Модика, Италия. През 2006 г. е удостоен е с почетен медал от Академия “Бъдещето на България” за творчески постижения в областта на балета През 2010 г. получава и Голямата награда на XIV Национален балетен конкурс „Анастас Петров”, както и „Кристална лира” на СБМТД. Репертоарът му включва водещи партии в балетите: „Пролетно тайнство”, „Жизел”, „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Козият рог”, „Зорба гъркът”, „Ромео и Жулиета”, „Копелия”, „Силфида”, „Кармен”, „Дамата с камелиите”, „Сюита в бяло”, „Пахита”, „Шехерезада” и др.

Милена и Костадин Господинови

МИЛЕНА И КОСТАДИН ГОСПОДИНОВИ
Създатели и ръководители на фолклорен танцов клуб „Чанове“

Завършват първия випуск на специалност „Артмениджмънт“ и темата на дипломната работа на Костадин Господинов е свързана със създаването и развитието на клуб по български народни танци. Възоснова на тази разработка след дипломирането си през 2005 г. те създават клуба по български народни танци "Чанове". Клубът има филиали в осем български града - София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Стара Загора, Елин Пелин и Чирпан. През 2007 година участват в създаването на първия по рода си видео „Самоучител по български народни танци", реализиран в две части.През 2008 година, заедно с horo.bg поставят началото на традиционния общобългарски събор на любителите-хороигралци „Празник на хорото", който се провежда в Албена. През 2010 година, създават първото българско фолклорно онлайн радио "Чанове", което свири само българска народна музика. Година по-късно заедно с horo.bg създават първата българска Хоротека - денонощна фолклорна дискотека „Клуб на Хорото". Една от последните им инициативи е стартирането на "Клуб по балкански народни танци" в пет български града.

Галина Гавраилова

ГАЛИНА ГАВРАИЛОВА

Основател на международен фолклорен фестивал „Море от ритми“ в гр. Балчик и артистичен директор на Сдружение с нестопанска цел „За Балчик”. Хореографски възпитаник на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив тя завършва и магистърска специалност „Артмениджмънт“. Не веднъж при редовните си участия с доклади в Научнопрактическата конференция „Управленски и маркетингови проблеми в изкуството“ тя подчертава, че специалността е надградила нейните познания и е дала допълнителни умения при взимане на трудни решения и решаване на проблеми в хода на нейната управленска работа.

Евгени Недев

EВГЕНИ НЕДЕВ
Директор на Градска художествена галерия – гр.Габрово

Художникът Евгени Недев спечели конкурса за директор на художествена галерия „Христо Цокев“ с представената си концепция за развитие на галерията след придобиване на магистърска степен „Артмениджър“ от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Той успешно развива и управлява фонда на един от най-ценните трезори на България гр. Габрово. Управление на богатство от над 3000 творби - живопис, графика, скулптура, иконопис, приложно изкуство, и на 3000 квадратни метра изложбена площ, за да показва това богатство на изобразителното изкуство чрез иновативни проекти, с което може да се гордее един град и общност.

Виктор Бпйчев

ВИКТОР БОЙЧЕВ
Директор на Българския културен институт в Москва

Повече от 20 години Виктор Бойчев е директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Възпитаник е на магистърската специалност „Артмениджмънт“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Има защитена докторска степен. Той е първият носител на Специална награда "Пловдив" за изключителни постижения и цялостен принос в област „Култура и изкуства“. През 2021 г. печели конкурс за директор на Българския културен институт в Москва, Русия.

Дарин Петков

ДАРИН ПЕТКОВ
Директор на Държавен куклен театър – Стара Загора

Завършил НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство“. Магистър е по „Артмениджмънт“ от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. След завършването си започва работа като актьор във Варна, където прекарва 10 години. От 1 април 1998 г. до днес е директор на Държавен куклен театър – Стара Загора. Основател на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“. Под негово ръководство старозагорският куклен театър заема водещо място сред културните институти в цялата страна.

Мирела Караджова

МИРЕЛА КАРАДЖОВА

Родом от Бургас, родния град на Апосотол Карамитев. Завършва магистърската програма по PR на арторганизации в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. След завършването си работи в Димитровградския куклен театър като като PR. „Димитровградският театър ми даде възможността да надникна зад кулисите на театралното изкуство, а това винаги е интересно за човек, който е от друг професионален бранш. Оставам с незабравими спомени от този период и магистърската специалност изключително много ми помага в професионалния ми път на развитие“, споделя Мирела Караджова. Доброволно работи за световни хуманитарни организации и често пътува по света за да помага на нуждаещи се деца. Артистичният й псевдоним е Mirella Ka. Тя е най-младата българка, излагала своя картина в Лувъра. През 2011 г. участва и в Годишния салон на френската асоциация по изящни изкуства под патронажа на президента Саркози.

Петър Влайков

ПЕТЪР ВЛАЙКОВ

Актьор, драматург, магистър по артмениджмънт и директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Роден е през 1983 година в Пловдив. Завършва “Актьорско майсторство” в ПУ „Паисий Хилендарски“ в класа на проф. д-р Елисавета Сотирова и доц. Лео Капон. От дипломирането си през 2011 година преподава във висшето учебно заведение като асистент на Капон. Петър Влайков е част и от трупата на хасковския драматично-куклен театър “Иван Димов”. Дипломира се като магистър по артмениджмънт през 2017 г. Няколко години след това става заместник директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Петър Влайков поема ръководството на Пловдивския куклен театър след спечелен конкурс на Министерството на културата в началото на март 2020 г..

Цанислаж Петков

ЦАНИСЛАВ ПЕТКОВ
диригент и ръководител на Струнен оркестър – гр. Хасково

Роден в гр. Русе. С профил пиано завършва НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” – гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. Участва в майсторски класове на проф. Паоло Поличи /Италия/, проф. Тамара Подубная /Русия/, проф. Марина Капацинская /България/, проф. Панчо Владигеров /Германия/ и други. През 2009 г. е приет в НМА „проф. Панчо Владигеров”, а през 2010 г. профилира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Още като студент с премиерата на мюзикъла „Достатъчно” прави своя дебют на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски”. През сезон 2013/2014 е стажант-диригент на Симфониета – гр. Видин. От 2015г. е художествен ръководител и главен диригент на Камерен Оркестър – гр. Хасково, а от 2017г. -диригент и в Държавна Опера Бургас. През 2020 се дипломира като магистър по артмениджмънт в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. В Хасково младият диригент го наричат „Сезона на надеждата“. Не само заради работата му с музикантите, но и заради мисионерската задача, на която дава сериозен старт - да популяризира класическата музика сред подрастващите.

Дима Йорданова

ДИМА МИНЧЕВА ЙОРДАНОВА

Завършила специалност ПОМ през 2014 г. със специален предмет класическо пеене. В момента е ръководител и диригент на хора за многогласно народно пеене в читалище "Светлина 2000" с. Кортен, община Нова Загора. Получила е редица отличия и грамоти за високи художествени стойности и представяне на ръководения от нея колектив. Дима желае успешна реализация на всички колеги.

Димитрина Нинова

ДИМИТРИНА НИНОВА

Наш успешно реализирал се възпитаник, завършила АМТИИ през 1988 година, специалност Педагогика, Преподавател по пиано и Преподавател по естетика. Пиано е завършила при проф. Роксана Богданова, хармония при проф. Пламен Арабов, курсов хор при доц. Иван Димов, дирижиране на курсов хор при доц. Чапликов. В момента преподава пиано и е корепетитор на цигулари, виолисти, тромпетисти и челисти в Остин, Тексас. Била е главен пианист в една от най-големите цървки на Тексас - St. William`s Catholic Church, Round Rock, Texas.

ДЖОРДЖИЯ НИКОЛОВА

Концерт на Джорджия Николова във Виена от класа на преподавател по орган Стефан Далчев, изучаваща композиция при проф. д-р Велислав Заимов в АМТИИ – Пловдив.

Марчела Чивиджиян

МАРЧЕЛА ЕПРЕМ ЧИВИДЖИЯН

Завършила АМТИИ – Пловдив, през 1991 година, специалност "Музикална педагогика" Сега работи в НУИ "Проф. Веселин Стоянов" гр. Русе като преподавател по пиано и корепетиция - старши учител и ръководител група "корепетитори". Учениците и са носители на награди от международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти Перник, националните конкурси "Мила Михайлова" - Варна, Върбан Върбанов - Бургас, "Имена от бъдещето" Русе, "Орфеево изворче" Калофер, "Франц Шуберт" Русе, "Светослав Обретенов" Провадия. Марчела Чивиджиян е носител на награда "Русе" 2012 г. и награда "Будител" в категория "Партньорство" 2016 г.

Сашка Ченкова

САШКА МАРКОВА ЧЕНКОВА-ПЕТРОВА

Главен учител в НУФИ "Филип Кутев" гр. Котел. Завършва АМТИИ – Пловдив през 1982 г., специалност Музикален фолклор. Има редица усппешно реализирани публикации и спечелени награди в България и на международната сцена.

Валентин Иванов

ВАЛЕНТИН ИВАНОВ

"Българска народна хореография" - Випуск 2016.
- Преподавател по хореография в 155 ОУ "Кирил и Методий"- София;
- Преподавател по хореография в 55 СОУ "Петко Каравелов" - София;
- Художествен ръководител на ФА"Вихрен" - София;
- Художествен ръководител на ДТС "Изворчета" - община Челопеч;
- Художествен ръководител на Клуб за народни танци "Хармония" - община Челопеч;
- Организатор на ежегодния Международен фолклорен фестивал "Златен прах" - община Челопеч;
- Редактор в Нова ТВ.

Теодор Димитров

ТЕОДОР ДИМИТРОВ

Теодор Димитров е създател и хореограф на формация "Димитров" /основана 2017-та година/. Завършва АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив Специалност "Български народни танци" - магистратура /2017/2018/. За този кратък период от време състава се налага в национален план със специфичен стил на танцуване и атрактивно изпълнение. Това се дължи на сложната авторска хореография на Димитров, която е изтанцувана от деца в пълен синхрон със завладяващо сценично присъствие.

Интересен факт е, че формация "Димитров" е първата и единствена в България мъжка танцова формация, както и е най - концертиращия детски колектив у нас – с над 150 участия на година. Момчетата имат завоювани над 20 първи места на национални и международни фестивали и са европейски и световни шампиони по танцов фолклор. Всичко това е доказателство за особената уникалност на състава, постигната от 25 – годишния хореограф, който има 25 възпитаници от Нова Загора и Стара Загора.

Награди и постижения на Теодор Димитров:

  • Награда - Приз "Веста 2019" в категория "Музика" от НЧ "Д.П.Сивков – 1870";
  • Награда от сдружението на танцовите дейци в България. /2019/;
  • Награда от Ротари клуб - Нова Загора за принос в областта на културата. /2019/;
  • Награда "Успял млад новозагорец за 2019г." от община Нова Загора на церемонията "Личност на годината";
  • Множество първи места и специални танцови награди на национални и международни фестивали и форуми с "Формация Димитров". /2018 - 2019/;
  • Димитров беше избран за областен координатор на хореографите от АХБ /Асоциация на хореографите в България/ за Стара Загора, Казанлък и Нова Загора. /2019/