Юри Буков - Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив

ЮРИ БУКОВ
(1923 - 2006)

Доктор хонорис кауза на АМТИИ - Пловдив за 2004 година

Юри Георгиев Буков е български пианист, един от големите пианисти в Европа, живее почти през целия си живот в Париж. Роден е на 1 май 1923 г. в София. Ученик е на проф. Андрей Стоянов в България и на проф. Ив Нат в Париж.

От 1947 г. започва кариера като солист в Западна Европа. Изнасял е концерти и рецитали на петте континента. Записал е повече от 30 албума за различни звукозаписни компании. Лауреат е на международни конкурси в Париж, Брюксел, Женева.

Юри Буков разнася славата на България по света и съдейства за развитието на българо-френските отношения. Едновременно с професионалните си изяви той развива и обществена дейност. Той бе председател на Българското културно дружество “Иван Вазов” във Франция, а също така и деен член на църковното настоятелство при Българската православна църква в Париж.

През 2003 г. Юри Буков беше награден от президента Георги Първанов с най-високото българско отличие – орден “Стара планина Първа степен”.

През 2004 г. е удостоен с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.

Жизненият път на Юри Буков завършва на 7 януари 2006 г. в Париж.